Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Papier Mache - Jack & Scally

Ψάξε ψάξε, βρήκα κάποιες παλιές φωτογραφίες (μιλάμε για το 2005...). Είναι λίγο άθλιες, αλλά τα "κατασκευάσματα" τα έχω χαρίσει, οπότε δεν μπορώ να τα φωτογραφίσω ξανά.
Με αφορμή τη γνωστή ταινία του Tim Burton "Nightmare Before Christmas", αποφάσισα να φτιάξω 2 φιγούρες. Τον Jack Skellington & τη Sally (λέμε τώρα). Πρέπει να έχουν περίπου στα 8-9 εκ ύψος απ' ότι θυμάμαι.






Λοιπόν, οι βασικές οδηγίες: (Οι οποίες ισχύουν και για το πρηγούμενο post με τη σαύρα με μικρές διαφορές)

Υλικά
  • Σύρμα λεπτό
  • Ατλακολ
  • Χαρτί υγείας
  • Τέμπερες
  • χαρτί (πχ Α4)
Παίρνουμε το σύρμα και σχηματίζουμε τον σκελετό - ενιαίο (χωρίς πολλές λεπτομέρειες) Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η μόνη λεπτομέρεια ήταν στις πατούσες, όπου προσπάθησα να λυγίσω το σύρμα ώστε να έχει επιφάνεια για να στέκεται η φιγούρα μόνη της.

Κόβουμε το χαρτί υγείας (και λέω χαρτί υγείας, γιατί είναι το πιο λεπτό για εδώ που θέλω λεπτομέρειες) σε μακρόστενες λωρίδες περίπου 1,5 - 2 εκ με το χέρι. Δε χρειάζεται να είναι ομοιόμορφες. Την ποσότητα που θα κόψετε, δεν μπορώ να την καθορίσω, παίζεται ανάλογα με το μέγεθος της φιγούρας, το πόσο λεπτό είναι το χαρτί κλπ. Αν το χαρτί είναι πχ. 4πλο, το χωρίζουμε καλύτερα σε 2πλο, για να έχουμε καλύτερα τον έλεγχο.

Έχουμε έτοιμη την ατλακόλ (όχι πολύ πηχτή, αλλά ούτε και νερό).

Ξεκινάμε να τυλίγουμε σε ρολό γύρο από το σύρμα, το χαρτί υγείας καλύπτοντας κάποιο μήκος για παράδειγμα το χέρι. Δεν τυλίγω όλη τη λωρίδα σε ένα σημείο, αλλά όυτε προσπαθώ να καλύψω τη μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια. Περίπου γυρίζω 2-3 φορές στο ίδιο σημείο.Τελειώνοντας την πρώτη λωρίδα, βρέχω το κομμάτι που κάλυψα, με λίγη ατλακόλ. Να μη στάζει όμως, για να σταθεροποιηθεί πιο εύκολα. Από το σημείο που τελείωσα, ξεκινάω την επόμενη λωρίδα και συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο. Θα χρειαστεί να περάσω ξανά και ξανά όλη τη φιγούρα μερικά στρώματα από λωρίδες χαρτιού & ατλακόλ μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για το κεφάλι, κάνω ένα μπαλάκι από χαρτί υγείας και το σφηνώνω στο σύρμα, στη θέση που έχω για το κεφάλι (εννοείται). Bρέχω λίγο τη βάση στο λαιμό με ατλακόλ και ξεκινάω να περνάω όλο το κεφάλι, με λωρίδες και λίγη ατλακόλ για να γίνει ομοιόμορφο και να δέσει και καλύτερα με τον το σώμα. Μη φύγει και ψαχνόμαστε.... (αν και δε θα ήταν περίεργο για φιγούρα tim burton)

Για το φουστάνι της Sally, το φράκο και το παπιγιόν του Jack, χρησιμοποίησα χαρτί Α4, το έκοψα στο σχήμα και μέγεθος που ήθελα και το κόλλησα στο σώμα με ατλακόλ.
Τα δάχτυλα του Jack και τα μαλλιά της Sally, θυμάμαι ότι με παίδεψαν πολύ. Έφτιαξα με τα δάχτυλα, μικρά ρολάκια από χαρτί, λίγο απλωμένο στη βάση τους και προσπαθούσα να τα κολλήσω στο χέρι ή στο κεφάλι, αλλά δεν στεκόταν καλά. Δεν βρήκα κάποιο κόλπο, απλά παιδεύτηκα πολύ!

Τα αφησα να στεγνώσουν μερικές μέρες για σιγουριά και μετά πήρα τις τέμπερές μου και τα έβαψα...Απλό!

Ετοίμασα για κουτάκια, 2 φέρετρα, μπήκε το καθένα στο δικό του και τα συνόδεψα ως την Κέρκυρα για να τα παραδώσω.

Ομολογώ ότι ήταν ψυχοβγαλτικό, γιατί οι συγκεκριμένες φιγούρες ήταν μικρές και ήθελα και κάποιες λεπτομέρειες. Αν επιλέξετε όμως να κάνετε κάτι πιο απλό, είναι πολύ εύκολη η διαδικασία.


*Για τη σαύρα, ακολούθησα την ίδια σχεδόν διαδικασία.

Για το σώμα της, αρχικά πηρα λιγο χαρτί υγείας και το τσαλάκωσα για να πετύχω τον βασικό ογκο και μετά πρόσθετα λωρίδες για να γίνει ομοιόμορφο και με λεπτομέρειες.
Τα πόδια τα έκανα με τον ίδιο τρόπο που έκανα και τα δάχτυλα του παιδιού παραπάνω.
Η διαφορά στο τελείωμα, είναι ότι μετά το βάψιμο και αφού στέγνωσε, το πέρασα όλο μια στρώση ατλακόλ (κρυσταλιζέ). Έτσι, πήρε αυτή την γυαλιστερή όψη το χρυσο μου.


Ουφ... τα 'πα! Δεν ξέρω πόσο κατατοπιστική ημουν, γιατί οι οδηγίες χωρίς φωτογραφίες είναι πιο βαρετές και πιο δύσκολες.... Περιμένω τις απόψεις σας, τις προτάσεις σας και τα δημιουρήματά σας!

9 σχόλια:

  1. Μπράβο κοριτσάκι!!Όμορφες οι δημιουργίες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ... και αναρωτιόμουν πως τα φτιάχνεις?!?! Φαίνεται αρκετά δύσκολο...
    Οι φιγούρες σου πάντως είναι φοβερές!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ! Εύκολο είναι, απλά αν ειναι μικρό το μέγεθος, χρειάζεται λίγο υπομονή. Μπροστά σ' αυτά που φτιάχνεις εσύ.... παιχνιδάκι είναι ;)

      Διαγραφή
  3. Έκανα κι εγώ κάποιες (αποτυχημένες) προσπάθειες, για να τα δείξω στους μαθητές μου, αλλά δεν το πέτυχα και τα παράτησα. Θα προσπαθήσω ξανά μέσα στις διακοπές που θα έχω περισσότερο χρόνο. Σε ευχαριστώ για τις αναλυτικές οδηγίες. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι δύσκολο, απλά με λίγη εξάσκηση, πετυχαίνεις σωστες αναλογίες της κολλας και δοκιμαζεις διαφορετικα χαρτιά για να δεις ποιο ταιριάζει καλύτερα στην κατασκευη που θελεις να κάνεις. Οτιδήποτε θέλεις, όμως, ρώτησέ με, μη διστάσεις!

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ, θα επιστρέψω σίγουρα με πολλές απορίες. :)

      Διαγραφή