Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ταρτάκια + Merenda = ♥

Ε, δεν γίνεται να πας με άδεια χέρια.... Όπως είδατε η Άννα του inmycloset, μας κάλεσε στο προχριστουγεννιάτικο workshop. Ευκαιρία βρήκα κι εγώ να πειραματιστώ και να αξιοποιήσω τουλάχιστον ένα pin απο το pinterest! Είχα βρεί λοιπόν, αυτή τη συνταγή σε αυτο το site με τα ταρτάκια nutella και ξεκίνησα να την κάνω.
Στην πορεία είδα τι προέκυψε και τι αλλαγές θα ήθελα...

Πρωτο πρωτο και πιο σημαντικό θέμα.... η nutella. Ξέρω ότι έχει φανατικούς θαυμαστές εκεί έξω, αλλά εγώ είμαι ξακάθαρα παιδί της Merenda και δεν την αλλάζω!
Η αρχική συνταγή, τώρα, μετράει με κούπες, αλλά υπάρχει το γνωστό πρόβλημα: δεν ξέρεις ακριβώς τις ποσότητες. Δε θα με πείραζε αυτό σε άλλη περίπτωση, αλλά εδώ δεν ήξερα ακριβώς και το μέγεθος που χρησιμοποίησε για τα ταρτάκια και γενικώς λίγο θολό το τοπίο για το πόσα έβγαιναν. Το πρόβλημά μου ηταν μήπως βγούν λίγα κομμάτια για τις δικές μου φόρμες που ξεκάθαρα από την φωτογραφία, ήταν πιο μεγάλες από τις δικές της.

Τελοσπάντων μ' αυτά και μ' αυτά ξεκίνησα. Παρακάτω σας δίνω την πρωτότυπη συνταγή και μέσα σε παρένθση τις δικές μου αλλαγές.

  • 1 κούπα βούτυρο μαλακό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα ζάχαρη καστανή (προτιμώ λιγότερη, ίσως 1/2 κούπα)
  • 2 αβγα
  • 2 κουτ. γλυκου εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εγώ σίγουρα χρειάστηκα περισσότερο, γιατι δεν ξεκολλούσε με τίποτα η ζύμη για να γίνουν μπαλακια)
  • 1 κουτ. γλ. μπεκιν
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 βαζο nutella ή 12 κουταλιές ανά παρτίδα (merenda λεμε, και ακριβώς επειδή δεν ήξερα ποσότητες.... και το ένα μέτριο μεγέθους βαζο που πηρα δεν έφτασε ουτε για αστείο, έτρεχα Κυριακάτικα στο ψιλικατζίδικο για συμπλήρωμα.... συνολικά χρειάστηκα περίπου 900 γραμμάρια)
  • καρύδια για ντεκόρ ή ότι άλλο θέλετε
Ναι, πρώτα πρέπει να βουτυρώσεις τα φορμάκια σου, γιατί είναι πολλά! Και μετά να τα αλευρώσεις. Προθερμαίνεις το φούρνο περίπου 170-180 Κελσίου.
Ανακατεύεις καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτεις τα αβγά, τη βανίλια και σταδιακά το αλεύρι, το μπέκιν και το αλάτι.

Κάνεις μπαλάκια με τη ζύμη ανάλογα, προφανώς, με το μέγεθος από τα φορμάκια σου. Αυτή λέει, τα ψήνεις λιγάκι, τα βγάζεις και κάνεις με σφηνοπότηρο το βαθούλωμα στο κέντρο. Εγώ τα ψιλομορφοποίησα απο πριν, για να ψηθούν πιο ομοιόμορφα και στο εσωτερικό τους. Έκανα δοκιμές με το χρόνο, γιατί δεν είχα όσα φορμάκια χρειαζόταν γι αυτήν την ποσότητα ζύμης και χρησιμοποίησα 2-3 ειδών με διαφορετικα μεγέθη. Περίπου στα 20 λεπτά ήταν ο δικός μου χρόνος, χωρίς να ξεροψηθούν. Όταν τα έβγαλα, μπορούσα άνετα να ζουλήξω το ταρτάκι δηλαδή.




Τα γεμίζεις με merenda, βάζεις κι ένα καρύδι προαιρετικά,τρώς το πρώτο οπως καίει από το φούρνο, και τα υπόλοιπα τα σκεπάζεις με μια πετσέτα για να μη τα βλέπεις και τα φας ! Με τα δικά μου φορμάκια, βγήκαν περίπου 20 κομμάτια


Πω, πω, τι τα θυμηθηκα τωρα και με επιασε λιγούρα...

*τωρα που τα βλέπω.. μερικά βγήκαν λίγο στραπατσαρισμένα..... άνοιξαν τα χαρτινα φορμακια

12 σχόλια:

  1. ορίστε, ανέβασες την συνταγή και τώρα θα ΑΝΑΓΚΑΣΤΩ να φτιάξω τα μερεντοταρτάκια και να τα φάω! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μμμμ ωραία.... μολις τα βγαλεις απο το φουρνο, βαλε μια φωνη κι ερχομαι!

      Διαγραφή
  2. Φαίνονται λαχταριστά και πεντανόστιμα!!Θα τα δοκιμάσω πολύ σύντομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι, τα άτιμα! Ευτυχώς που είχα να τα πάω κάπου, γιατί θα έβαζα 4 κιλα το Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  3. πωπω τι μας κάνεις βραδιάτικα!!και είναι και κλειστά τα σούπερ μάρκετ για να πάω να πάρω μερέντα χαχαχα!!!!!!!!!!!!! happy weekend!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άστα.... αφοπυ με το ζόρι ετοίμασα αυτήν την ανάρτηση χωρίς να πάω να αγοράσω γλυκό!!!

      Διαγραφή
  4. Μιαμ μιαμ !! Μου άνοιξες την όρεξη, φαίνονται πολύ νόστιμα και ... γλυκάααα!!
    Όμορφο το μπλογκ σου :)

    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι γλυκά! Πολύ γλυκά! και δυστυχώς κι εγώ είμαι πολύ φανατική των γλυκών....
      Σ ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Αχχχχχ αστα! Ο μονος λόγος που με συγκρατεί και δε τα ξαναφτιάχνω, είναι ότι μπορώ να τα φάω όλα μόνη μου!!!

      Διαγραφή