Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικη χαρτοπετσέτα

Βλέπω και ξαναβλέπω σε διάφορα sites και blogs, εκτύπωση πάνω σε ύφασμα και πιο συγκεκριμένα σε πετσέτες κουζίνας. Μου ήρθε λοιπόν η ...φαεινή ιδέα, αντί για ύφασμα να τυπώσω χαρτοπετσέτες. Όταν προσπαθούσα να βρώ χρώμα για την εκτύπωση, που να είναι απόλυτα φυσικό, χωρίς ιχνος χημικού, το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό, ήταν φυσικά το παντζάρι! Απόλυτα φυσικό υλικό και έντονο χρώμα για τις χριστουγενιάτικες χαρτοπετσέτες. Σας δείχνω το πείραμα, αν και δε στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αλλά μήπως γίνει αφορμή για να σας έρθει καμιά άλλη ιδέα.


Πήρα παντζάρια (τα έβρασα κανονικά) και μια πατάτα (...μισοχαλασμένη). Βρήκα 2 πατρόν για τη στάμπα και έκοψα την πατάτα στη μεση. Από τη μια πλευρά χάραξα κι έκοψα το ένα σχήμα, και από την άλλη, το άλλο.


Βύθισα λίγο την πατάτα στο ζουμί από τα πατζάρια και έκανα τη στάμπα στη χαρτοπετσέτα...


Τώρα θα σας πω και τα προβλήματα ...φοβερής ιδεας. Κατ' αρχήν, έβρασα τα πατζάρια και άφησα πολλές ωρες το ζουμί, μέχρι να να κάνω την "εκτύπωση" και αλλοιώθηκε το χρώμα. Μου βγήκε το λάδι μέχρι να πετύχω, έστω αυτό το...ροζουλί που βλέπετε, γιατί είχε αρχίσει να καφετίζει. Εν τω μεταξύ είχα φάει τα πατζάρια και δεν είχα πρώτες ύλες για εναλλακτική λύση!
Μετά, το ζουμί ήταν πολύ...ζουμερό. Θέλω να πω, ότι έμενε πολύ νερό επάνω στην πατάτα και η χαρτοπετσέτα το ρουφούσε όλο (ναι, δουλειά της είναι θα μου πείτε) και γινόταν "κατσαρή". Αν περίμενα να φύγει το νερό, έβγαινε η στάμπα πολύ αχνή. Και τέλος... πόσες χαρτοπετσέτες να τυπώσεις? Πόσες...????

8 σχόλια:

  1. Καλή προσπάθεια και η ιδέα ήταν πραγματικά έξυπνη, σιγά σιγά θα τη βελτιώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ! Θα δούμε τώρα για τη βελτίωση, αν μου ρθει καμια άλλη ιδέα!

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Βασικά, το πρόβλημα μου ήταν να μην πας να σκουπιστείς και σου μείνει μπογιά στα χέρια!

      Διαγραφή
  3. Πολύ όμορφη ιδέα!!! Εντάξει βγήκε λίγο ανοιχτό το χρώμα αλλά είναι πολύ όμορφες και μοναδικές. Όσο κι αν ψάξει κανείς ίδιες δε θα βρεί! :)
    Αν χρησιμοποιούσαμε χρώμα ζαχαροπλαστικής που είναι πιό έντονο λες να ξέβαφε όταν χρησιμοποιηθεί η χαρτοπετσέτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά! Καλή ιδέα για το χρώμα ζαχαροπλαστικής, μονο που δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ.Δεν ξέρω ούτε σε τι μορφή είναι, ούτε αν ξεβάφει! Που θα πάει θα δοκιμάσω να κάνω κάτι και μ αυτό...

      Διαγραφή
  4. Ωραία η ιδέα σου και είναι πολύ καλή για πειραματισμό.. αλλά δεν ξέρω αν θα έμπαινα στον κόπο να τυπώσω χαρτοπετσέτες, επειδή σύντομα καταλήγουν στα σκουπίδια.
    Νομίζω Θα προτιμούσα να τυπώσω υφασμάτινες πετσέτες φαγητού, τραπεζομάντιλο ή τσαντούλα για ψώνια. Για να είναι κάτι που θα μου μείνει κιόλας, ξέρεις..
    Όσο για το χρωματάκι του παντζαριού το βρίσκω πολύ όμορφο! Συνήθως το παντζάρι βάφει ένα όχι και πολύ ωραίο καφέ χρώμα, ενώ εσένα πέτυχε μια χαρούλα το ροζάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο έχεις, γι αυτό κι εγώ "τύπωσα" λίγες, έτσι για δείγμα μόνο να μου φύγει ο νταλκας... που δεν αγόρασα χριστουγεννιάτικες. Όσο για το χρώμα... αστα σου λεω, είχα αφήσει και το ζουμί πόσες ώρες και έγινε χάλια, με το ζόρι τα εβγαλα ροζ

      Διαγραφή