Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Βιβλιοδεσία & Μεταξοτυπία

Στο πέρασμά μου από το ... άψογα... οργανωμένο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, είχα την τύχη να παρακολουθήσω πολλά ενδιαφέροντα μαθήματα-εργαστήρια στο Τ.Ε.Ι. Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, που δυστυχώς είτε δεν διδάσκονται πια είτε υπολειτουργούν. Ανάμεσα σ' αυτά τα μαθήματα, λοιπόν, ήταν η μεταξοτυπία και η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία. Από τα πιο ενδιαφέροντα εργαστήρια της σχολής με πολλές δυνατότητες εφαρμογής, αλλά πολύ μικρές δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Έτσι, κράτησα την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία σαν χόμπι και τη μεταξοτυπία (λόγω του δύσκολου εξοπλισμού) σαν... ανάμνηση.

Μεταξοτυπία: είναι μια τεχνική εκτύπωσης όπου το μελάνι περνάει δια μέσου της γάζας του τελάρου, πάνω στο προς εκτύπωση αντικείμενο αφού πάνω στη γάζα έχουμε δημιουργήσει το θέμα μας, δηλαδή με διάφορες τεχνικές έχουμε δημιουργήσει ανοικτά και κλειστά μέρη.
από τις σημειώσεις του μαθήματος Μεταξοτυπία Ι, Τ.Ε.Ι.Α.

Μετά από μια συζήτηση που είχαμε πρόσφατα στο μάθημα της χαρακτικής για τη μεταξοτυπία, διαπίστωσα ότι δεν είναι ιδιαιτερα γνωστή αυτή η μέθοδος εκτύπωσης και σκέφτηκα να κάνω ένα μικρό δωράκι με τις σημειώσεις του μαθήματος που είχα από τη σχολή. Έβγαλα φωτοτυπίες, αλλά ήθελα να είναι περιποιημένο το δώρο κι εδώ έρχεται η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία.

Χρειάστηκα ατλακόλ, χοντρό χαρτόνι, ύφασμα βιβλιοδεσίας, χαρτί κραφτ και χαρτιά για τα εσώφυλλα.
Αφού μέτρησα τις διαστάσεις των σημειώσεων, προσθέτωντας 5 χιλ επάνω, 5 χιλ. κάτω (ύψος) και 5 χιλ απο τη μια πλευρά μόνο (πλάτος), έκοψα 2 χαρτόνια σε αυτό το μέγεθος για τα εξώφυλλα.
Έκοψα και 2 χαρτόνια για οδηγούς της ράχης του βιβλίου. Μετρώντας τη ράχη των φωτοτυπιών και προσθέτωντας τα πάχη των χαρτονιών από τα καπάκια, έχουμε το πλάτος της ράχης του βιβλίου.
Σε χαρτί κραφτ, σημειώνω αυτές τις διαστάσεις και αφήνω άλλα 2 - 3 εκ. για να κολλήσω εκεί τα εξώφυλλα όπως φαινεται στη φωτογραφία.


Το επόμενο βήμα είναι να κολλήσουμε το ύφασμα με ατλακόλ, προσεκτικά να μην μείνει αέρας ανάμεσα και κάνει ζάρες, ούτε να βγεί η κόλλα από την άλλη πλευρά του υφάσματος και να το λερώσει. Μετά κόβουμε το ύφασμα διαγώνια στις γωνίες για να μη γίνει πολύ χοντρό όταν διπλωθεί και ξεκινάμε να κολλάμε το υπόλοιπο του υφάσματος στο εσωτερικό κομμάτι.

Πρώτα κολλάμε τις μικρές διαστάσεις και μετά τις μεγάλες, με πολύ προσοχή στις γωνίες για να γίνουν όμορφες και κοντά στα ράχη με πίεση ανάμεσα στα χαρτόνια για να κάνουμε τα λούκια, ώστε να ανοίγει το βιβλίο σωστά.


Στο επόμενο βήμα διαλέγουμε χαρτιά για τα εσώφυλλα. Αυτά θα κολληθούν εσωτερικά στα καπάκια και κοντά στη ράχη του σώματος (των φύλλων). Τα κόβουμε σε διάσταση όσο το διπλάσιο του σώματος.


Το σώμα του βιβλίου στη συγκεκριμένη περίπτωση που είναι μεμονωμένα φύλλα, πρέπει να χαραχθεί με μερικές κάθετες εγκοπές στη ράχη, να περαστεί κόλλα κατα μήκος της ράχης και εναλλάξ να βυθίσουμε στις χαραγματιές βαβμακερό σπάγγο που θα συγκρατεί τα φύλλα. Για μεγαλύτερη αντοχή, λόγω έλλειψης κατάλληλων υλικών από την αγορά, κολλάμε κι ένα εξτρα κομμάτι χαρτί κράφτ κατά μήκος της ράχης.

Δυστυχώς, όμως, δεν έχω φωτογραφίες απο αυτό το κομμάτι. Το πρόβλημα είναι ότι με συνεχώς λερωμένα χέρια δεν μπόρεσα να βγάλω αρκετές φωτογραφίες από ολη τη διαδικασία για να καταλάβετε πιο αναλυτικά τα βήματα, αλλά και το ότι είχε ήδη νυχτώσει και πολλές φωτογραφίες βγήκαν χάλια! Επιφυλασσομαι για την επόμενη φορά...


Το σώμα, λοιπόν, κολλάει στα καπάκια με τη βοήθεια των εσωφύλλων. Βάζουμε πρόχειρα χαρτιά/εφημερίδες ανάμεσα στα καπάκια και το σώμα για να τραβήξουν την υγρασία και κανονικά σε αυτο το στάδιο το βιβλίο θα έπρεπε να μπεί σε πρέσα για αρκετές ώρες μέχρι να στεγνώσει. Τη δουλειά, όμως, της πρέσας μπορούν να την κάνουν μια ντάνα βαριά βιβλία που θα τοποθετηθούν επάνω στο βιβλίο που φτιάξαμε, για ένα 24ωρο.

Σχεδόν έτοιμο το βιβλίο, θέλει έναν τίτλο. Τύπωσα τον τίτλο σε διάφορες γραμματοσειρές, αλλά όταν προσπάθησα να το αποτυπώσω στο εξώφυλλο, δεν έπιανε το καρμπόν στο ύφασμα! Αναγκαστικά, το σχεδίασα με μολύβι στο περίπου και το έβαψα με ακρυλικό χρώμα.





Ένα τέτοιο δώρο, όμως, δεν μπορεί να μην έχει μια χειροποίητη συσκευασία, οπότε έφτιαξα ένα φάκελο από χαρτί κραφτ στο οποίο είχα τυπώσει κόκκινες καρδιές και παραδόδηκε το δώρο χέρι με χέρι!


23 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία ανάρτηση, Ελεάννα!!! Η βιβλιοδεσία μου άρεσε πάντα αν και δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να παρακολουθήσω μαθήματα. Από μικρή όμως είχα την 'μανία' να ντύνω κάποια βιβλία μου που είχαν μαλακό εξώφυλλο και το έκανα όπως μπορούσα, με χαρτόνια και υφάσματα, και χαίρομαι που διαπιστώνω, από τις οδηγίες σου, ότι δεν τα πήγαινα καθόλου άσχημα!
    Πολύ ωραία η σκέψη σου να μοιραστείς και να δωρίσεις τις σημειώσεις σου της μεταξοτυπίας μ'αυτόν τον τρόπο. Και ο φάκελλός σου έγινε πολύ όμορφος για δώρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ωραία! Είμαι σίγουρη ότι τα καταφέρνεις μια χαρά και σ'αυτο, αφού πιάνουν τόσο πολύ τα χέρια σου, δε γίνεται να μην το κάνεις καλά! Ευελπιστώ σταδιακά να ετοιμάσω κι άλλες αναρτήσεις για τη βιβλιοδεσία με περισσότερες λεπτομέρειες

      Διαγραφή
  2. Μου αρέσει πολύ η βιβλιοδεσία και σκέφτομαι κάποια στιγμή να προσπαθήσω να φτιάξω μόνη μου... Ελπίζω να τα καταφέρω!!! Το βιβλίο σου έγινε πανέμορφο!!!
    Μπράβο!!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο χαίρομαι που έχει ανταπόκριση η βιβλιοδεσία, είναι κάτι που αγαπάω πολύ. Μάλιστα σκέφτομαι κάποια στιγμή άμεσα να οργανώσω μερικά ερασιτεχνικά εργαστήρια βιβλιοδεσίας.

      Διαγραφή
  3. Κορίτσι μου τι καταπληκτικά πράγματα φτιάχνεις! Έπρεπε να πας καλών τεχνών!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ομορφο τιτλο εφτιαξες!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά απο δοκιμές, κατέληξα σ αυτον. Ήθελα να είναι λίγο καλλιγραφικός, αλλά να μπορώ να τον βάψω σωστά

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ αναλυτικές οδηγίες και πιστεύω ότι όποια το ξεκινήσει με λίγο υπομονή θα το καταφέρει! Πολύ όμορφο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία! Μακάρι να ξασηκώσω κάποιον να ασχοληθεί με τη βιβλιοδεσία!

      Διαγραφή
  7. Ουάου!!!!!Πολύ μου αρέσει!!!!!Αλλά δεν τολμώ να το δοκιμάσω καν,μη τυχόν και κολλήσω.Το σπίτι μου είναι τόσο φουλ από υφάσματα,κλωστές και τα αξεσουάρ αυτών που αν προσθέσω χαρτιά,κόλλες και τα υπόλοιπα με βλέπω να μετακομίζω ή να κοιμάμαι σε ξενοδοχείο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα! Γεωργία κι εγώ σε τέτοια φάση είμαι, παντού κυκλοφορούν υλικά για οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς και σε λίγο θα πρεπει να φύγω εγώ απο το σπίτι! Πάντως, τα υφάσματα που χρησιμοποιείς, εκτός ότι τα ζηλεύω ούτως ή άλλως, είναι ιδανικά για τη βιβλιοδεσία (και θα βγούν και πολύ χαρωπά σημειωματάρια)!

      Διαγραφή
  8. Εντυπωσιακή ανάρτηση,για ένα πολύ ξεχωριστό είδος δημιουργίας!!!
    Νάσαι καλά Ελεάννα κι είμαι σίγουρη οτι θα ενθουσιάστηκαν με το βιβλιοδετημένο δωρο σου οι αποδέκτες των σημειώσεων
    Καλό σου Μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που άρεσε η ανάρτηση, έχω στο πρόγραμμα κι άλλα. Αναμείνατε!

      Διαγραφή
  9. Καλά που ήσουν κορίτσι όταν προσπαθούσα στο σχολείο να καλύψω τα βιβλία με αυτοκόλλητο!!! και δεν χρειάζεται να σου πω πόσο χαριτωμένα ΔΕΝ ήταν!!! Είσαι καλλιτέχνης τελικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα! Ελα βρε Βασιλική, πόσο χάλια μπορεί να ήταν... Άσε που και τα δικά μου μια από τα ίδια ήταν.. εκείνο το αυτοκόλλητο αν κολλήσει λίγο λάθος... καταστρέφει τα πάντα!

      Διαγραφή
  10. Να και μια ξεχωριστή τέχνη! Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση Ελεάννα! Όχι βέβαια ότι πρόκειται να το τολμήσω (γιατί θα τα κάνω χάλια) αλλά είναι όμορφο να βλέπουμε τι κρύβεται πίσω από το μαγικό κόσμο του βιβλίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποκλείεται Κατερίνα να τα κάνεις χάλια! Τόσα και τόσα πράγματα φτιάχνεις, είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις μια χαρά, άσε που είναι τεχνική, δε χρειάζεται κανένα ταλέντο

      Διαγραφή
  11. Πολύ ωραίο φαίνεται!!Ενδιαφέρομαι να κάνω την πρώτη μου δοκιμή! Ύφασμα βιβλιοδεσίας που μπορώ να βρω; Ρώτησα και μου είπαν για καραβόπανο αλλά αυτό δεν είναι αρκετά χοντρό; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Δυστυχώς το ύφασμα βιβλιοδεσίας είναι δυσέυρετο. Το συγκεκριμένο το βρήκα τυχαία σε ένα παλιό μαγαζί που πουλάει κουτιά κ.α. στο κέντρο της Αθήνας στην Πραξιτέλους. Μπορείς όμως να δοκιμάσεις με διάφορα υφάσματα. Τα πιο κατάλληλα είναι τα βαμβακερά (χωρίς ελαστικό μέσα), που είναι πιο σταθερά. Όχι πολύ χοντρά, γιατί θα σε παιδέψουν, δε θα "κάθονται" καλά, ειδικά στις γωνίες και τα σπασίματα. Τα πολύ λεπτά μπορεί να ποτίσουν κόλλα και να σου κάνουν λεκέ. Σε κάθε περίπτωση, πριν χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε ύφασμα, καλό είναι να κάνεις πρώτα δοκιμή με την κόλλα στο χαρτόνι με ένα μικρό κομμάτι!

      Διαγραφή