Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Banoffee - gourmet

Ο τίτλος της συνταγής έλεγε "Banoffee - gourmet". Λέω κι εγώ, δεν έχω κάνει ποτέ banoffee, αλλά έχω ακούσει καλά σχόλια από φίλους που δοκίμασαν. Δεν μου ήρθε όμως η ιδέα έτσι ξεκάρφωτα. Το inmycloset άνοιξε διαγωνισμό Φεβρουαρίου με θέμα τα γλυκά. Επίσης την Κυριακή, είχαμε μάζωξη για ένα δοκιμαστικό προ-συνεδριακό workshop. Έτσι, ετοιμάζω το γλυκό, συμμετέχω στην κλήρωση και πηγαίνω το γλυκό στο workshop, να χουμε να τρώμε. Μ΄ ένα σμπάρο, δυο τριγόνια!!!
Βρήκα μια συνταγή εδώ και είχα ήδη τα υλικά σπίτι. Δεν είναι η κλασσική συνταγή απ' ότι κατάλαβα, αλλά μου άρεσε.
Ξεκινάμε


Ως συνήθως, στη φωτογραφία ξεχνάω κάποιο υλικό, οπότε έχουμε:

  • 1 πακέτο πτι-μπερ (ολόκληρο)
  • 150 γρ (περίπου) βούτυρο λιωμένο
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 3-4 μπανάνες λιγο ώριμες
  • 1 κουτί τυρί-κρέμα (~200 γρ)
  • 5-6 κουτ. σουπας ζάχαρη άχνη
  • καρύδια (προαιρετικά, για γαρνιτούρα)
Τρίβουμε τα μπισκότα και ανακατεύουμε όπως κάνουμε για τη βάση του cheesecake. Τα στρώνουμε στο ταψάκι-φόρμα και το βάζουμε στο ψυγειο λίγο να δέσει.



Οι περισσότεροι λένε ότι βράζεις ένα κουτί ζαχαρούχο γάλα (παντα σκεπασμένο με νερό) σχεδόν για 3 ώρες για να κάνεις την καραμέλα. Εμένα μου φαίνεται α) λίγο παρακινδυνευμένο, μια και μπορεί να σκάσει, αν δεν το έχεις μόνιμα καλυμμένο με νερό και ξεχαστείς β) πολυέξοδο και χρονοβόρο... μα 3 ωρες???
Ο άλλος τρόπος που ξέρω, είναι να αδειάσεις το ζαχαρούχο στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και να ανακατεύεις μέχρι να γίνει καραμέλα. Εντάξει, ανακατεύεις συνέχεια (ειδικά εγώ που δεν είμαι έμπειρη, δεν εμπιστεύτηκα να το αφήσω καθόλου μηπως και κολλήσει), αλλά γίνεται πιο γρήγορα και είναι πιο ασφαλές. Όταν το βγάλεις είναι λίγο πιο σκούρο από τη φωτο, αλλά δεν είναι σκούρο καφέ, γιατί όταν κρυώσει σκουραίνει και σφίγγει κι άλλο.


Τα υπόλοιπα στάδια δεν τα φωτογράφησα, είχε νυχτώσει, θα σας τα περιγράψω. Απλώνεις την καραμέλα πάνω από το μπισκότο και από πάνω τις μπανανες κομμένες σε φέτες, καλύπτοντας όλο το ταψάκι. Σε ένα μπολ, χτυπάμε το τυρί-κρέμα με 5 ή 6 κουταλιές άχνη. Το δικό μου φάνηκε πολύ σφιχτό και πρόσθεσα λίγο γάλα. Απλώνουμε πάνω από τις μπανάνες και διακοσμούμε με καρύδια ή ότι άλλο θέλουμε. Καλό είναι να μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο πριν σερβιριστεί.

Δυστυχώς όπως είπα, θα το πήγαινα στο workshop, οπότε δεν μπορούσα να κοψω κομμάτι για να δείτε το εσωτερικό του!
Αυτά τα ολίγα σήμερα

18 σχόλια:

  1. Αχ αχ.
    Κολάστηκα.
    Φαίνεται νοστιμότατο!
    Φιλιά πολλά:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα! Εγω δεν εκφέρω γνώμη για τα γλυκά που ετοιμάζω, είμαι μετριόφρων :P

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Κοιτα, το συγκεκριμένο εξαφανίστηκε νομίζω, οπότε θα πρέπει να το φτιάξεις, για να το δοκιμάσεις! Δεν είναι δύσκολο ;)

      Διαγραφή
  3. αγαπημενο γλυκο το μπανοφι!δειχνει λαχταριστο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ε? Εγώ δεν είχα δοκιμάσει ποτέ. Θέλω όμως να δοκιμάσω κι από άλλους, γιατι το δικό μου, δεν είναι το μέσο δείγμα, μπορεί να μην έγινε όπως έπρεπε τελικά!

      Διαγραφή
  4. γιαμ γιαμ!!ειχα δοκιμασει την κλασικη συνταγη πιο παλια,ειχα βρασει το κουτι αρκετη ωρα,οχι 3.ειχα διαβασει και για 6 ωρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 6 ωρες? Είναι δυνατόν? Με τίποτα! Αν το ρίξεις στην κατσαρόλα, δε χρονομέτρησα καθόλου, αλλά υποθέτω κανενα 20 λεπτο με μισάωρο πρεπει να χρειάστηκε.

      Διαγραφή
  5. Εντάξει, banoffee, by far το καλύτερο γλυκό που υπάρχει! Πανεύκολο και σούπερ γευστικό!
    Επίσης πλέον υπάρχει στο εμπόριο έτοιμη καραμέλα γάλακτος σε βαζάκι (όπως οι μαρμελάδες)άρα σε χρόνο dt έχεις έτοιμο το γλυκάκι σου. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελικη, θα ψάξω για τα μαγικά βαζάκια που λες... δεν τα έχω δει πουθενά ως τώρα! Σου λύνουν τε χέρια υποθέτω! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
    2. Το μόνο που έχω δει μέχρι στιγμής είναι της bonne maman, είτε στο ράφι με τις υπόλοιπες μαρμελάδες ή στο ράφι με τα είδη ζαχαροπλαστικής. Έτοιμη καραμέλα γάλακτος για επάλειψη. ;-) Σε 5-10 λεπτά έχεις έτοιμο το γλυκάκι σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ετοιμάσεις το μπισκότο και την κρέμα.
      Αααααχ, μου φέρανε ένα banoffee προχθές, όνειρο. Εξαφανίστηκε μπαμ-μπαμ!

      Διαγραφή
    3. Α, τόσο απλά ε? θα το κοιτάξω στο super market, οπότε το επόμενο banoffee θα είναι στο 5λεπτο! Σου φεραν γλυκο ε? Είδες? το βλέπεις στο ίντερνετ, σου 'ρχεται σπίτι! :P

      Διαγραφή
  6. αυτο τ γλυκο ειναι κολαση!!! εμαθα να το φτιαχνω προσφατα κ ειναι τοσο γλυκο κ ωραιο, βεβαια εσυ το φτιαχνεις με λιγο διαφορετικα υλικα! θα τ δοκιμασω κ αυτο γιατι φαινεται εξαιρετικο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα δοκιμάσω κι εγώ την πιο κλασική συνταγή, να δούμε τις διαφορές!

      Διαγραφή
  7. Εγώ τώρα θα την κάνω την καφρίλα και θα το γράψω. Εγώ έφαγα! 2 κομμάτια! Ένα την Κυριακή και ένα τη Δευτέρα με τον πρωινό καφέ! Πωπωπωπω εντάξει ήταν τέλειο και λαχταριστό και αν και δεν έχω φάει κλασσικό μπανοφί (πάλι παραλλαγή του δοκίμασα) εγώ ξετρελάθηκα! Μπράβο κορίτσι! Πάντα τέτοια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα! Ωραία, γιατί ένα άγχος το 'χα πως θα βγεί και δεν απλώθηκε και καλά η καραμέλα. Έχω όμως εμπιστοσύνη στα workshop, δε μπορεί, θα το φάμε λέω!

      Διαγραφή
  8. Ωχ μάνα μου.. Πολύ λαχταριστό μου ακούγεται.. Εγώ το έχω παρα κάνει με τα γλυκά όμως... Πρέπει να κάνουμε δίαιτα όμως κοπελιά!! Πως θα βγαλουμε το κορμί το καλοκαίρι! :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχχχχχ και μάνα και πατέρα... δε λες τίποτα! Το κορμί (το δικό μου τουλάχιστον) δεν είναι για να εκτείθεται σε κοινή θέα.... αν στρογγυλοκάτσουν τα κιλά μια φορά, δε ξεκουνιούνται με τίποτα. Τι κι αν τρέχω χιλιόμετρα στο διάδρομο (που αν ήταν πραγματικά θα είχα πάει και θα είχα έρθει Αθήνα...) τι κι αν παριστάνω το δέντρο, τον πολεμιστή (1 & 2), δένομαι κόμπο και ισορροπώ στο ένα πόδι, διαλογίζομαι στη γιόγκα... ΤΙΠΟΤΑ! Το μόνο που με σώζει είναι να μείνω σε μια (ερημική) παραλία για ένα μήνα να κολυμπάω ολη μερα και να τρωω τιποτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή