Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Liquer

Σήμερα έχει λικέρ από κράνα. Ο αύγουστος είναι η εποχή τους και για πρώτη φορά αποφάσισα να κάνω λικέρ. Κυκλοφορούν διάφορες συνταγές, αλλα εγώ θα ακολουθήσω την οικογενειακή συνταγη, όπως το έκανε ο παππούς μου κι όπως το κάνει η μαμά μου. Μ αρέσει πάρα πολύ και ειδικά τα κρύα βράδια του χειμώνα, είναι ότι πρέπει!

Υλικά
1 σακουλάκι κράνα (~ 1 κιλό)
800 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
ξυλάκι κανέλας ~ 5 εκ
10 γαρύφαλλα
~ 300 ml κονιάκ (εξαρτάται από το κονιάκ και το πόσο δυνατό το θέλετε)

Αγόρασα λοιπόν τα κράνα και αφού τα έπλυνα ελαφρώς, τα έβαλα μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Τα χώρισα σε 2 γυάλινα καθαρά βάζα (του 1 λιτρου το καθένα) που κλείνουν με μεταλλικό καπάκι αεροστεγώς. Τα έβγαλα στο μπαλκόνι να τα βλέπει ο ήλιος όσο περισσότερο γίνεται. Τις πρώτες μέρες μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη, πρέπει ή να ανακινούμε τα βάζα μέχρι να ξεκολλήσει η ζάχαρη απο την πάτο ή να τα αφήνουμε για λίγο αναποδογυρισμένα. ΠΡΟΣΟΧΗ ομως, τα καπάκια πρέπει να κλείνουν πάρα πολύ καλά, γιατί θα αρχίσει να τρέχει σιρόπι απ έξω και θα μαζευτούν μυρμήγκια!






Αφού μέινουν τα βάζα στον ήλιο για ~ 1 μήνα, θα  τα ανοίξω, θα προσθέσω το κονιάκ, θα τα κλείσω και θα τα αφήσω πάλι στον ήλιο περίπου για 15- 20 μέρες - οπότε και θα έχει λιγοστέψει και ο ήλιος... :(
Τέλος, θα τα περάσω από ένα σουρωτήρι, θα τα βάλω σε γυάλινα μπουκάλια ή καράφες και θα έχουμε ένα υπέροχο λικέρ! Όποιος θέλει να δοκιμάσει... η πρόσκληση είναι ανοιχτή!


7 σχόλια:

  1. Ότι πρέπει είναι ένα ωραίο λικεράκι τα κρύα βράδια του Χειμώνα! Λικέρ από κράνα 1 φορά μόνο έχω δοκιμάσει. Εδώ στην Αθήνα δεν τα πολύ γνωρίζουμε καθότι ευδοκιμούν κυρίως στην βόρεια Ελλάδα. Πάντως, γενικά τα μπερδεύει πολύς κόσμος με τα cranberries και η αλήθεια είναι ότι μοιάζουν πολύ.. Είναι όμως εντελώς διαφορετικά φυτά. Τα cranberries είναι ένα είδος μύρτιλου και είναι θαμνοειδές φυτό, ενώ τα κράνα είναι δέντρα!
    Όταν είναι έτοιμο το λικέρ δώσε σήμα να ανέβω! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο βρε Αννα για τις πληροφορίες, να σου πω κι εγω δεν τις ήξερα αυτές τις διαφορές! Δεν έχω δοκιμάσει cranberries, αλλά τα κράνα νομίζω ότι δεν τρώγονται έτσι σκέτα, είναι πολύ στυφά. Ίσως κι αυτό είναι ένας λόγο παραπάνω που δεν είναι και πολύ γνωστό φρούτο. Επίσης κυκλοφορούν για μικρό χρονικό διάστημα δηλ max 3 εβδομάδες! Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες εδώ βλέπω στα μπαλκόνια βαζάκια φούλ! Μην ανησυχείς, θα πέσει σύρμα μόλις τα περνάω από το σουρωτήρι, ώστε να προλάβεις εν τω μεταξύ να ανέβεις!

      Διαγραφή
  2. Μια φορά που δοκίμασα ξετρελάθηκα!! Από τα καλύτερα λικέρ που έχω πιεί.
    Καλή επιτυχία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ! Να σου πω την αλήθεια, έχω συνηθήσει στο λικέρ αυτό και τα περισσότερα λικέρ, πλεον, μου φαίνονται λίγο ...ξενέρωτα!

      Διαγραφή
  3. Η γιαγια μου το έλεγε "στομαχικό" γιατι λεει οτι κανει καλό στο στομάχι!!!
    Με χαρα να το δοκιμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αλήθεια είναι... μερικές φορές όταν ήμουν πιο μικρή, έλεγα ότι ανακατεύεται το στομάχι μου, για να πιώ λικέρ!!

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή