Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

The Big Project: Fireplace makeover!

Όταν μετακόμισα σ' αυτό το σπίτι, είχα μεγάλη χαρά που είχε τζάκι. Το σπίτι βέβαια είναι μικρό για να έχει τζάκι, αλλά έτυχε να είμαι σ' αυτήν την πλευρά της πολυκατοικίας, κι ακόμη κι αν δεν προλαβαίνω να το ανάβω, είναι ένα στοιχείο που μου αρέσει στο χώρο.
Το πρόβλημά μου από την αρχή, όμως, ήταν το στυλ του. Ευτυχώς δεν ήταν πολύ "φορτωμένο" από κατασκευής, αλλά είχε αντί πέτρας, πλακάκια που έμοιαζαν με πέτρα και αυτό που δεν μου ταίριαζε καθόλου, ήταν τα χρώματα. Ροδακινί-σομόν και βεραμάν! Και τα υποτιθέμενα πυρότουβλα που επίσης δεν ήταν πυρότουβλα, αλλά κάτι άλλο (κακό)βαμμένο στο χρώμα του πυρότουβλου, συμπλήρωναν την εικόνα.


Καθόμουν τα βράδια στον καναπέ και αντί να βλέπω τηλεόραση, το μάτι μου κολλούσε στο τζάκι... πόσο δε μου άρεσε... Για να τα ξηλώσω και να τα αλλάξω, ούτε λόγος.
Πέρασε ο πρώτος χρόνος έτσι και μετά από μια μίνι έρευνα, αποφάσισα να το βάψω. Αυτή ήταν δουλειά καλοκαιριού και μάλιστα της καλοκαιρινής άδειας.
Πήρα αστάρι και πλαστικό χρώμα σε λευκό (τι άλλο!) και είχα και λίγο μαύρο. Κάλυψα όλες τις επιφάνειες που δεν ήθελα να βάψω, με χαρτιά και χαρτοταινίες. Ξέχασα να σας πω ότι τα "ράφια" (δεν ξέρω πώς είναι η σωστή ορολογία) είναι από μάρμαρο και μου είπαν ότι καλύτερα είναι να μην τα βάψω. Καλύφθηκαν κι αυτά και πέρασα ένα χέρι αστάρι όλες τις επιφάνειες. Αφού πέρασαν οι ώρες και στέγνωσε, ξεκίνησα με ένα λεπτό πινέλο βάφοντας τους αρμούς και μετά με ένα πιο φαρδύ τις πέτρες. Έβγαλα κι ένα γκρι χρώμα για τα πυρότουβλα και μόλις πέρασα το πρώτο χέρι, μεγάλη χαρά με πλημμύρισε! Ναι, μου άρεσε! είναι όπως το φανταζόμουν!
Την επόμενη μέρα, πέρασα και το δέυτερο χέρι σε όλα και όταν στέγνωσε κι αυτό, έβγαλα όλα τα χαρτιά και τις χαρτοταινίες και ήμουν υπερευχαριστημένη!



Τώρα μπορώ να το στολίζω όπως θέλω...


Κάθομαι στον καναπέ και πάλι το μάτι μου κολλάει στο τζάκι (ναι, δεν βλέπω πολύ τηλεόραση), αλλά τώρα το κοιτάω και μου αρέσει τόσο πολύ, άλλαξε όλος ο χώρος

Κι επιτέλους έκανα κι εγώ το before-after post μου!

48 σχόλια:

  1. Πολυ ωραια η αλλαγη!!!!Μπραβο!!!Πλακακι ηταν η πετρα;δεν τπυ φαινεται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είδες το άτιμο! Με την πρώτη ματιά σε ξεγελάει, αλλά αν πας κοντά στους αρμούς, το καταλαβαίνεις...

      Διαγραφή
  2. Ου-α-ου! Φανταστική μεταμόρφωση, μοιάζει σαν από περιοδικό διακόσμισης! Μπράβο!
    Και να φανταστείς ότι εγώ ακόμη να το πάρω απόφαση να βάψω το πάνω κομμάτι του τζακιού , που είναι γυψοσανίδα και απαίσιο ροδακινί... και εσύ έβαψες όλο το τζάκι! Μια ιδέα είναι όλα μάλλον χαχα ^_^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα! Περιοδικό διακόσμησης ε? ναι... θα 'θελα! Κοιτα, το ειχα στο μυαλό μου πάνω από ένα χρόνο μέχρι να το υλοποιήσω... Έτσι κάνω, το αφήνω το αφήνω και μια μέρα μου έρχεται η όρεξη και θέλω να το κάνω ΤΩΡΑ! Να το βάψεις κι εσύ, θα αλλάξει όλος ο χώρος σου ;)

      Διαγραφή
    2. πολύ καλή αυτή η τακτική! χεχεχε Και εμένα με πιάνει αυτό το ξαφνικό καμιά φορά, αλλά όχι όσο συχνά θα ήθελα!

      υ.γ. Και όμως είναι σαν περιοδικού!!

      Διαγραφή
  3. Ωραίο το τζάκι σου κοπελιά αλλά τα ταρτάκια σου είναι όλα τα λεφτά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα! Μπράβο βρε Βασιλική, δίκιο έχεις, συμφωνώ απόλυτα!

      Διαγραφή
  4. Υπεροχο Ελεάννα μου, συγχαρητηρια!!!
    Λατρευω το ξυλινο στοιχειοθετη ;)

    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά κορίτσι! Το είχα κρυμμένο λιγα χρόνια και τώρα νομίζω ήρθε ο καιρός να "λάμψει"! Το στόλισα εκεί και κάθεται καμαρωτό καμαρωτό

      Διαγραφή
  5. Τέλειο τελειο τελειο! Χίλια μπράβο Ελεαννα μου! Είναι μερικά πράγματα που όλο τα αναβάλουμε και δεν γίνονται ποτέ... εσύ φαίνεται πως δεν ανήκεις σε αυτην την κατηγορία. Έγινε υπέροχο και σίγουρα θα το χαρείς πολύ τα Χριστούγεννα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα! Τα φαινόμενα απατούν Νατάσα! Νομίζω πως μπορώ να διεκδικήσω βραβείο σ'αυτήν την κατηγορια της αναβλητικότητας. Έχω άπειρα πράγματα ατελείωτα (και ειδικά θέματα που αφορούν το σπίτι και πάνε 2 χρόνια που μετακόμισα) και μερικά από αυτά υποψιάζομαι ότι δε θα γίνουν ποτέ...

      Διαγραφή
    2. Κουράγιο, εγώ μένω στο σπίτι που είμαι σχεδόν 3 χρόνια και ακόμα δεν έχω αποφασίσει για ΠΟΛΛΑ πράγματα. Ακόμα οι περισσότεροι τοίχοι είναι γυμνοί. Δεν το λέω για καλό, ούτε για να υπερηφανευτώ, αλλά πραγματικά ελπίζω σύντομα να ξεκουνηθώ και να προχωρήσω τα περισσότερα. :-)
      Τέλειο το makeover του τζακιού σου πάντως και αφού κάθεσαι που κάθεσαι και το κοιτάς, δεν το ανάβεις κιόλας να σου κάνει και παρέα;

      Διαγραφή
    3. Εγώ δεν έχω και πολλούς τοίχους!! Χαχα! Όσο για το τζάκι... ελπίζω ότι φέτος θα το ανάψω, γιατί πέρσι προέκυψαν κάποια προβληματάκια στην καμινάδα...

      Διαγραφή
  6. Ενταξει, αυτή είναι μεταμόρφωση κοπελιά... Είναι απίστευτα όμορφο αυτό που έφτιαξες!!! Τι καλά, πάει αυτό το παλιοσομόν!!!! Τέλειο σου λέω!!! γεια στα χέρια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ!!!! Χαίρομαι που σου άρεσε!
      * Σε χάσαμε, όμως, άντε ανέβασε κάτι, δεθα ετοιμάσεις τιποτα χριστουγεννιάτικο να μας δείξεις?

      Διαγραφή
  7. Σούπερ ρε συ Ελεάννα, μπράβο, πιάνουν τα χέρια σου! Χεχε, αυτό το συρταράκι το έχω βάλει και εγώ στο μάτι από το μπαζάρ των παλαιοπωλών :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Βιβή! Μου αρέσουν πολύ οι κάσες στοιχειοθεσίας.. έχω βάλει στο μάτι και όλοκληρο το έπιπλο, αλλά δεν χωράει στο σπίτι μου!

      Διαγραφή
  8. Τώρα μάλιστα, άλλος άνθρωπος έγινε το τζάκι σου. Σουπερ στυλάτο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Great project!!! I like it!!!
    Have a nice day, dear Eleanna! my g+ for your post!!!:)))

    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Great post! It looks like a completely new room!
    xx
    Carina Hsieh

    carina@thefashionstudent.com
    www.thefashionstudent.com
    twitter.com/carinahsieh
    instagram.com/thefashionstudent

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τεράστια αλλαγή πραγματικά!! Το λευκό τουβλάκι ου αρέσει πάρα πολύ, όπως επίσης και τα υπέροχα διακοσμητικά στοιχεία που πρόσθεσες! Φιλάκια*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, ναι, το λευκό τουβλάκι είναι από τα αγαπημένα μου κι αφού δεν μπορώ να έχω τοίχο ολόκληρο, τουλάχιστον έχω το τζάκι τώρα... Όσο για διακοσμητικά, έβαλες κι εσύ το χεράκι σου! ;)

      Διαγραφή
  12. WOW GREAT JOB ! It looks perfect now !
    Maybe we follow each other !?
    If yes let me know when you follow me & i´ll follow back :)

    Greetings <3

    www.YulieKendra.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πήρε όντως κατευθείαν άλλο ύφος!! Επίσης έχω να καταθέσω ότι ζηλεύω τρελά γιατί θέλω κ εγώ τζάκι!!!!χαχαχαχα. Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα! Κι εμένα μου αρέσει, αλλά το έχω ανάψει μόνο μια φορά! ελπίζω φέτος περισσότερο! Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Το χρώμα για τα πυροτουβλα από που το πήρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακρυλικά είναι τα χρώματα, από μαγαζί με "χρώματα-σιδηρικά".

      Διαγραφή
    2. Σ'ευχαριστω πολύ για την απάντηση και εύχομαι καλή χρόνια. Το χρώμα δεν έφυγε όταν αναψες το τζακι; Δεν χρειάζεται ειδική πυραντοχη βαφή;

      Διαγραφή
    3. Ρώτησα στο μαγαζί (το οποίο έχει παντώς είδους χρώματα, βερνίκια σπρευ κλπ) αν χρειάζεται κάτι άλλο και μου είπαν ότι είναι εντάξει έτσι. Δε θυμάμαι αν πέρασα ματ σπρευ βερνικι απο πάνω. Το τζάκι δεν το έχω ανάψει πολλές φορές, δεν έχω συχνή χρήση δηλαδή, αλλά έχει γύρω γυρω από την εστία κάτι σαν προστατευτικό από το μαντέμι που είναι και το εσωτερικό του, οπότε το χρώμα δεν είναι άμεσα εκτεθημένο στη φωτιά.

      Διαγραφή
    4. Υπαρχουν και ειδικα πυραντοχα χρωματα, της Cosmolac π.χ. μου ειπε ενας τζακας αλλα οι περισσοτεροι τα βαφουν με ακρυλικο εξωτερικου χωρου που προφανως οταν συναντησει τη φωτια φευγει και αφηνει τη χρωστικη πισω (καθολου ωραιο), αλλα αν ερχεται σε επαφη με τη φωτια ειναι μια χαρα~

      Διαγραφή
    5. Κάτι τέτοιο φανταζόμουν κι εγώ όταν πηγα στο κατάστημα να ζητήσω χρώματα, αλλά μου είπαν για τα ακρυλικά. Με ρώτησαν όμως, αν έρχεται σε επαφή φλόγα και τους ειπα όχι, οποτε ισως δεν είμαι στην κατηγορία για πιο ενισχυμένη χρήση.

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα και απο εμένα! Πραγματικά πολύ ωραία η αλλαγη! Η ερώτησή μου είναι αν γνωρίζει κάποιος ΑΝ μπορούμε να βάψουμε και την ίδια την εστία του τζακιού με ειδικό χρώμα. Βλέπω εταιρίες που "πουλάνε" βαφή σαν υπηρεσία αλλά πουθενά δεν βρήκα το ίδιο το χρώμα σε καταστήματα και ναρωτιέμαι κατα πόσο είναι αξιόπιστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι μια τέτοια βαφή κι αν διατίθεται στη λιανική. Από την μικρή εμπειρία μου τα τελευταία χρόνια, καταλαβαίνω ότι τέτοια υλικά που κυκλοφορούν ευρέως (πχ για τη βαφή της εστίας ή για την επισμάλτωση της μπανιέρας) δεν έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα, απλά καλύπτουν την αισθητική για 1-2 χρόνια ίσως. Είναι πιο δύσκολες αυτές οι περιπτώσεις

      Διαγραφή
  16. Επειδή θέλω και εγώ να αλλάξω το κλασσικό χρώμα του πυρότουβλου σε κάτι πιο μοντέρνο, ψάχνομαι για τη μπογιά που απαιτείται. Το πλαστικό χρώμα είναι ασφαλές για να βαφτούν τα πυρότουβλα; Το λέω λόγω φωτιάς. Την εστία θα την αφήσω όπως είναι, θέλω να κάνω κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανες εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Μου ειπαν και από το κατάστημα που πηγα να ρωτησω (το οποίο είναι μεγάλο και έχει πολλά και διάφορα υλικά για πάρα πολλές χρησεις) ότι είναι μια χαρα το ακρυλικό - αυτοι μου το πρότειναν. Δεν ξέρω βέβαια πως είναι το δικό σου τζάκι, εμένα έχει το μετελλικό πλαίσιο που δεν αφήνει να έρθει σε άμεση επαφή με το χρώμ. Φέτος για πρώτη φορά έκαψα το τζάκι αρκετά και δεν είχα κανένα πρόβλημα! Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ!
      Την εστία εννοείται πως δεν θα την πειράξω, άλλωστε έχει γίνει γκρί λόγω φωτιάς. Θα βάψη τα πυρότουβλα στην πρόσοψη πάνω-κάτω, όπως και εσύ, άρα φαντάζομαι πως θα είμαι οκ.

      Διαγραφή
  17. Εχω και εγω ενα στρογγυλο τζακι με γκρι κιτρινο σκαρπιτσαριστο τι μπογιες έβαλες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέρασα πρώτα με ένα αστάρι και μετά πλαστικό χρώμα

      Διαγραφή
    2. Χαιρετώ από ότι βλέπω οι αναρτήσεις σας είναι παλαιότεροι ωστόσο επειδή θέλω να βάψω και εγώ τα πυρότουβλα στο τζάκι ήθελα να μάθω τι χρώμα βάλατε πλαστικό ή ειδικό για πυρότουβλο?

      Διαγραφή
    3. Απλό πλαστικό χρώμα, όμως στο κατάστημα μου ειχαν δώσει ένα αστάρι για πρώτο χέρι.

      Διαγραφή
  18. Καταπληκτικό το αποτέλεσμα!
    Έχω παρόμοιο πρόβλημα με το τζάκι μου και μού είναι αποκρουστικό. αυτό που είδα και διάβασα, μου ταιριάζει απόλυτα για να το ανανεώσω.
    Συγχαρητήρια, υπέροχο το αποτέλεσμα
    ����

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χαίρομαι που σου άρεσε! Όντως είναι ένα πετυχημένο εγχείρημα και μετά από 7 χρόνια, το χαίρομαι ακόμη. Καλή επιτυχία και σε σένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή