Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Άνοιξη, λουλούδια, απολογισμός & απορίες

Πέρασε περίπου ένας χρόνος από τότε που άρχισα να φυτεύω λουλούδια στο μπαλκόνι μου κι αποφάσισα να κάνω έναν απολογισμό. Να μου πείτε κι εσείς τη γνώμη σας, τα δικά σας λουλούδια, συμβουλές, ιδέες και ότι προκύψει... Τι ωραία εποχή η άνοιξη, όλα τα λουλούδια, χειμωνιάτικα - καλοκαιρινά είναι ανθισμένα!

Τα πρώτα λουλούδια που πήρα ήταν αυτά τα 5 στην περσινή μου ανάρτηση. Με λύπη σας ανακοινώνω ότι δεν υπάρχει κανένα! Τα δυο μυρωδικά, δεντρολίβανο & θυμάρι, εγκατέλειψαν νωρίς τον μάταιο τούτο κόσμο και προσπαθώ να εμπεδώσω ότι τα μυρωδικά σπάνια κρατάνε πολύ καιρό σε γλάστρες. Ακόμη αμφιταλαντεύομαι, να πάρω ξανά, να μην πάρω....
Τα άλλα δυο με τα λουλουδάκια τους, η καλέντουλα και η παγκρέτα ήταν ετήσια, οπότε μετά το καλοκαίρι, τα τίναξαν τα πέταλα (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Από την καλέντουλα μάζεψα σπόρους τους οποίους και φύτευσα, αλλά δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής ως τώρα.

Μετά από λίγο καιρό, είχα κάνει μια "έφοδο" σε μια έκθεση ανθοκομίας και πήρα μερικά καλλωπιστικά, όπως η διμορφοθήκη και ο άλυσσος που σας έδειξα εδώ. Ο άλυσσος, που μου αρέσει ιδιαιτέρως, αν και χτυπήθηκε αρκετές φορές από τον αέρα και τη βροχή, γέμισε τη γλάστρα με λευκά και μωβ ανθάκια. Αυτά, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισα να του αλλάξω θέση, σε μια από τις πολλές μετακινήσεις των γλαστρών, και τον έβαλα σε πιο σκιερή θέση. Αυτό ήταν, τον χάσαμε... Τώρα όμως ξαναπήρα και δεν ξανκάνω το ίδιο λάθος!


Τη διμορφοθήκη, τη φυτεψα σε μεγαλούτσικη γλάστρα, γιατί μου είπαν ότι μεγαλώνει πολύ και φουντώνει. Τζίφος. Όλο το καλοκαίρι με το ζόρι την κράτησα ζωντανή. Δε μεγάλωσε σχεδόν καθόλου. Από τα Χριστούγεννα όμως και μετά, έγινε τουλάχιστον τριπλάσια και είναι φορτωμένη με λουλούδια! Την έχω σε ηλιόλουστο σημείο, αλλά δεν ξέρω αν το καλοκαίρι την πειράζει ο πολύς ήλιος...;



Τέλη Μαΐου, μου έφεραν δώρο έναν υπέροχο ιβίσκο με κατακίτρινα λουλούδια που άνθιζε συνεχώς μέχρι το φθινόπωρο. Μερικά από τα λουλούδια του όμως, δεν τα έκοψα αμέσως και κάποια έκαναν σπόρους που τους έριξα στην ίδια γλάστρα, και τι βλέπω;;; Τώρα έχουν φυτρώσει άλλα 4 λουλουδάκια! Ελπίζω να κρατήσουν και να μεγαλώσουν! (Η φωτογραφία αυτή ήταν τραβηγμένη με το κινητό, γι' αυτό δεν είναι πολύ καθαρή)


Άλλο ένα φυτό που άξιζε και με το παραπάνω, είναι το κυκλάμινο που μου έφεραν τέλη φθινοπώρου και είναι μονίμως ανθσμένο όπως το βλέπετε εδώ (στο background φαίνονται και οι κίτρινες πρίμουλες).


Επίσης θέλω να ρωτήσω αν ξέρετε πως λέγεται αυτό το λουλούδι στην παρακάτω φωτό που είναι σαν παχύφυτο και κάνει πολλά ανθάκια μαζεμένα σαν μπουκέτο.


Κι αλλη μια ερώτηση, επίσης παχύφυτο (κάτω) που είναι όλο τυλιγμένο σαν κουκούλι, είναι χνουδωτό απ' έξω, λίγο περίεργο... Τι είναι;


Κατα τ' άλλα, έσωσα τελικά το λεμονοκυπάρισσο, όπως και μια διπλαδένια που μου έφερε η μαμά μου πέρσι. Από τον αέρα ξεράθηκε όλη, σαν να κάηκε, αλλά τώρα που την κλάδεψα, άρχισε να βγάζει φυλλαράκια. Ακόμη όμως δεν έχω καταλάβει τι θέλει, ήλιο, σκιά, νερό, ξηρασία? Αν ξέρει κανείς ας μου πει κι εμένα γιατί οι γνώμες διίστανται...

Αποφάσια λοιπόν, μετά από τον πρώτο χρόνο crash test ότι, όσα φυτα επέζησαν, μπορούν να μεγαλώσουν στο κλίμα του μπαλκονιού μου. Τα άλλα δυστυχώς δεν αντέχουν στον πολύ ήλιο, την πολλή ζέστη και τον πολύ αέρα.

Τώρα έχω σχεδόν τριάντα γλάστρες, μερικές έχουν βολβούς, και οι άλλες, όσα είναι ανθεκτικά φυτά κι ας μην είναι όλα ...περιοπής.


Τα περισσότερα είναι φυτά που μου έδωσαν φιλοι & η μαμά όπως ο πάπυρος, το χλωρόφυτο, σπαράγγι κ.α που πιάνουν εύκολα. Τέλος, έχω μια γλάστρα που ανα διαστήματα παραχώνω και διάφορα κουκούτσια. Πριν λίγες μέρες, λοιπόν, κάποια άρχισαν να φυτρώνουν! Δεν έχω ιδέα τι είναι, μάλλον θα πρέπει να περιμένω να μεγαλώσουν για να καταλάβω.


Αυτά για σήμερα, η άνοιξη είναι εδώ λένε τα λουλούδια κι ας μη συμφωνεί ο καιρός!

34 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΟΥ!!!!ΠΗΡΑ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΚΙ ΕΓΩ ΔΕΙΛΑ ΔΕΙΛΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΩ...ΚΗΠΟΥΡΟΣ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία, χαίρομαι! Να ξεκινήσεις με απλά λουλουδάκια για να πάρεις φόρα και να κάνεις κι εσύ ένα παράδεισο! Κι εγώ έχω πολύ μέλλον ακόμη...

      Διαγραφή
  2. πολυ ομορφα τα λουλουδια σου...δυστυχως δεν ξερω πολλα για αυτα!!παντως κι εγω ειχα παρει καποια μυρωδικα,θυμαρι και ριγανη αμεσως ξεραθηκαν,ο δυοσμος μου αντεξε,ξεραθηκε και τωρα ξαναπεταξε φυλλαρακια.
    μολις περασω τις φωτο στον υπολογιστη,θα σου στειλω σχετικα με το μπλε βαζο γιατι το ξαναεφτιαξα για να το φωτογραφησω κατα της διαδικασιας!!!φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσενα ξεράθηκαν ε? Ο δυοσμος τα ίδια έκανε και στης μαμας μου, είναι το μόνο που ξαναφυτρώνει μάλλον! *Περιμένω οδηγίες + φωτό μόλις μπορέσεις για να ξανακάνω δοκιμές! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Πολύ όμορφα τα λουλουδάκια σου!Το έχεις μετατρέψει σε κήπο το μπαλκονάκι σου, μπράβο. Εγώ τρία φυτά έχω όλα κι όλα: μια γαρυφαλιά, μια πετούνια και μία νεραγκούλα (η οποία δεν βλέπω να επιβιώνει για πολύ ακόμη).Όπως καταλαβαίνεις δεν μπορώ να σε διαφωτίσω στις απορίες που έχεις καθώς είμαι πολύ πιο αρχάρια κηπουρός από εσένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει, καλά είναι κι αυτά που έχεις. Αν σου αρέσει, σιγά-σιγά μπορείς να εμπλουτίσεις τη "συλλογή" σου! Η νεραγκούλα είναι πολύ όμορφο λουλούδι, δεν έχω πάρει όμως ποτέ. Τώρα που μου το θύμισες όμως, θα το βάλω στη λίστα...

      Διαγραφή
  4. χωρις να ειμαι απολυτα σιγουρη, νομιζω πως το λουλουδι με τα μπουκετακια-ανθακια ειναι καλαγχοη!το αλλο δεν το ξερω σιγουρα!κι εγω περισυ τετοια εποχη ειχα βαλει γλαστρες στο μπαλκονι αλλα τωρα υπαρχουν μονο δυο ξερες!!!!στο χωριο ομως, οι γονεις μου εχουν ενα κηπο...παραδεισο!με την πρωτη ευκαιρια που θα κατεβω, θα βγαλω φωτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Να βγάλεις φωτογραφίες όπσδήποτε! Στους κήπους βέβαια, μεγαλώνουν πολύ πιο καλά απ' ότι στις γλάστρες. Κι εμένα πολλά μου χάλασαν, κυρίως λόγω καιρού. Το πρώτο παχύφυτο δεν είναι καλαγχοη, γιατί έχω κι απ' αυτό σε άλλη γλάστρα που δε σας έδειξα (δεν έχει ανθίσει ακόμη) και μάλλον χαροπαλεύει! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Μια χαρά γεμάτο και ολάνθιστο το μπαλκονάκι σου! Έγω πέρσι δοκίμασα να ξεκινήσω τον κηπάκο μου στη βεράντα, αλλά με τον αέρα, την απίστευτη (και ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΗ) βροχή όλο το χειμώνα, δεν έμεινε κολυμπηθρόξυλο! Αφού κατάφερα να μου αυτοκτονήσουν ως και τα 2-3 παχύφυτα, φαντάσου! Ελπίζω φέτος να έχω περισσότερη τύχη. Άρα, για συμβουλές σίγουρα δεν είμαι η κατάλληλη. Θα δοκιμάσω όμως τις "ανθεκτικές" επιλογές σου. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, μωρε, ο καιρός είναι το πιο βασικό! Κι εγώ δεν έχω ούτε τέντες και όλα είναι στο έλεος! Απλά φέτος που έκανε πιο ήπιο χειμώνα, κάποια επέζησαν. Πέρσι που το χιόνι κάλυπτε ολο το μπαλκόνι μου ως την μπαλκονόπορτα, ευτυχώς δεν είχα ακόμη λουλούδια. Φέτος, κάποια πολύ ευαίσθητα τα πήρα μέσα, αν και δεν έχω καθόλου χώρο, τα στρίμωξα... Τα άλλα που λέω δεν έχουν πρόβλημα, και ξαναβγαίνουν πανεύκολα, ακόμη κι αν χαλάσουν. Το χλωρόφυτο, είναι πρασινάδα που βγαίνει σαν σπαθιά και βγάζει τακτικά και καινούριες φύτρες που πιάνουν αμέσως. Ο πάπυρος, το μόνο που θέλει είναι πολύ νερό και λίγη ζέστη. Εγώ το έχω σε γλάστρα χωρίς τρύπες μονίμως ξεχειλισμένη με νερό. Είσαι και μακριά, τι να σου κάνω, θα σε προμήθευα απ' αυτά εύκολα! Φιλιά πολλά και καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
    2. Α, ξέχασα και τον τηλέγραφο, πολύ ανθεκτικό και εύκολο, όπως και τα 2 παχύφυτα που έχω (αγνώστου ... προελεύσεως!)

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις. Θα προσπαθήσω κα φέτος και θα δούμε... :-)

      Διαγραφή
  6. Beautiful flowers!!!!
    Have a wonderful weekend, dear!! and my g+ for you!!!:)))

    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. I posted your post in https://plus.google.com/u/0/107701274878476981338/posts hope you like!!
    Have a good week, dear!!!!:)))
    Besos, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι ωραιο μπλογκ!!! Θα ήθελες να ακολουθήσουμε η μια την άλλη;
    http://allthingsyouare.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία, καλή αρχή σου ευχομαι, βλέπω είναι καινούριο το blog σου! Σε ακολουθώ με bloglovin

      Διαγραφή
  10. Great post :)
    I'm following you via Bloglovin. Hope you'll do the same :)

    Mahnoor's haul

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μολις σε βρηκα!αν και παλια η αναρτηση σου το πρωτο φυτο ειναι καλαγχόη και τ δευτερο εχεβέρια ενα πολυ ανθεκτικο παχυφυτο τουλαχιστον με αυτη την ονομασια το αγορασα..φιλια πολλα και δημιουργικα χρυσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλωσήρθες. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες! Εγώ άλλο παχύφυτο έχω για καλαγχόη, εκτός κι αν είνα κάποια ποικιλία (αν και δε μοιάζουν καθόλου!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ψάχνοντας ιδέες για το μπαλκόνι μου βρηακα το blog σου!πανω κάτω,ακριβως σα και σένα.χωρίς τέντες και με τον ήλιο να το ψήνει,κατόρθωσαν βάζοντας 2 χαμαιρωπες και μια ζαρντινιέρα με διάφορα παχυφυτα να το κάνω τον δικο μου μικρό παράδεισο!λοιπον τα λεμονοκυπαρισσα και συναφή,μην ακούς τι λένε,δεν ευδοκιμούν σε γλάστρα που τη ψήνει ο ήλιος!μονο σε κήπο ή με τέντες,αντέχουν τα περισσότερα φυτά.αυτά που άντεξαν σε σκληρές συνθήκες ζέστης και απευθείας εκθέσεις σε ήλιο είναι τα φοινικοειδη που εχ,η λεβάντα,σκυλί με υπέροχα μωβ άνθη,κακτοειδή, που μου πέταξαν κ λουλούδια,και κεράκια,αυτά που φυτρώνουν στις παραλίες,εκοψα,τα βουτηξα σε χώμα και πιασανε.α και ο τηλέγραφος,είναι υπέροχος.πάντως μην ακούς,ο,τι είναι σε γλάστρα και το χτυπάει ο ήλιος θέλει πότισμα πιο συχνό,ακόμη και τα παχυφυτα,να χαίρεσαι τη συλλογή σου,πήρα ιδέες. Και ναι τα αρωματικά δεν αντέχουν σε γλάστρες,αχ και εγώ με αυτά ξεκίνησα....μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή