Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Handmade craft/christmas card

Η ανταλλαγή υλικών που οργάνωσε το inmycloset, ολοκληρώθηκε επιτυχώς! Έφτασε το πακέτο που έστειλα στην κοπέλα, αλλά έφτασε και η κάρτα που έφτιαξα για το inmycloset.


Όταν ήμουν μικρή, καθόμασταν οικογενειακώς και φτιάχναμε χριστουγεννιάτικες κάρτες για τις θείες μου στην Αθήνα. Χρωματιστά χαρτιά, κόλλες, χρυσόσκονη, χαμός! Ήταν πολύ ωραία διαδικασία αλλά εκ των πραγμάτων, κάποια στιγμή σταματήσαμε. Κάθε φορά, λοιπόν, που αποφασίζω να φτιάξω μια κάρτα και μάλιστα χριστουγεννιάτικη πηγαίνω λίγο πίσω στο χρόνο...

Τώρα η κάρτα που ήθελα να φτιάξω θα ήταν χριστουγεννιάτικη, αλλά ήμασταν όλοι "συνάδελφοι" crafters που λέει και η Άννα, οπότε σκέφτηκα να τα συνδυάσω. Χριστουγεννιάτικο θέμα απ' έξω, θέμα χειροτεχνία από μέσα.
Πήρα πρόχειρα χαρτιά, σχεδίασα κι έκοψα ψαλίδια, μαλλιά, κουβάρια, πινέλα, βάζα κι έκανα δοκιμές, γιατί δεν ήθελα μια απλή κάρτα, αλλά μια pop-up, απ'αυτές που πετάγονται όταν τις ανοίγεις. Καλά, μη φανταστείτε ότι πετάγεται και ο ουρανός με τ' άστρα, ένα απλό σχεδιάκι.


Αποφάσισα να φτιάξω μια κούκλα μαλλί και δυο βελόνες γιατί με βόλεψε περισσότερο στο σχήμα, να ανοιγοκλείνει σωστά. Μέτρησα, ξαναμέτρησα διαστάσεις και πήρα μπεζ ανοιχτό χαρτόνι για το εσωτερικό. Σχεδίασα με μολύβι το κουβάρι και τις 2 βελόνες.


Με ένα κοπίδι, έκοψα το περίγραμμα αφήνωντας μόνο τις τέσσερεις γωνίες που συγκρατούν το σχέδιο στη βάση του όταν ανοίγει η κάρτα. Με χρώματα ακουαρέλας, έβαψα το σχεδιάκι ενώ έβαλα ανάμεσα ένα πρόχειρο κομμάτι χαρτί για να μη βάψω και το υπόλοιπο χαρτόνι μου.


Όσο στέγνωνε το εσωτερικό κομμάτι της κάρτας, έπιασα να φτιάξω το εξωτερικό - χριστουγεννιάτικο. Απλά πράγματα εδώ, έκοψα πράσινο σκούρο χαρτόνι, περιμετρικά λίγο μεγαλύτερο από το μπέζ χαρτόνι. Σε ένα λευκό χαρτόνι σχεδίασα με μολύβι τρία σπιτάκια, έκοψα το περίγραμμα κι έβαψα μόνο τα παράθυρά τους. Το κόλλησα στην μπροστινή πλευρά της κάρτας και με λευκό μολύβι έφτιαξα τελίτσες για χιόνι. Έξτρα διακόσμηση (για να δοκιμάσω το καινούριο μου περφορατέρ!) τα τρία λευκά αστεράκια από το ίδιο χαρτόνι.


Εν τω μεταξύ στέγνωσε το κουβάρι και έμεινε μόνο η "συναρμολόγηση". Τσάκισα προσεκτικά τα σημεία του εσωτερικού χαρτιού για να διπλώνει σωστά το κουβάρι προς τα έξω και κόλλησα το υπόλοιπο στο πράσινο χαρτόνι.


Εύκολο ε;
Εκεί που παιδεύτηκα πάρα πολύ, όπως πάντα, ήταν στις ευχές που θα έγραφα μέσα...
Καλές Γιορτές, λοιπόν!

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Craft supplies exchange


Το in my closet, πριν λίγο καιρό είχε μια φοβερή ιδέα για τους crafters ανά την Ελλάδα. Αποφάσισε να μας ξεσηκώσει και να κάνουμε μια ανταλλαγή υλικών χειροτεχνίας.
Η συμμετοχή ήταν μεγάλη (πάνω από 120 άτομα) και η Άννα μας οργάνωσε στην εντέλεια. Ο καθένας συμπλήρωσε αρχικά μια φόρμα όπου δήλωνε τι υλικά χειροτεχνίας έχει σε περίσσευμα και μπορεί να χαρίσει, όπως και τι υλικά θα προτιμούσε να παραλάβει, τι γλυκό λιγουρεύεται και άλλα τέτοια. Το inmycloset έκανε το ταίριασμα (απορώ δηλαδή πως έβγαλε άκρη...) σε ζευγάρια έτσι ώστε ο παραλήπτης να μην ξέρει ποιός είναι ο αποστολέας-ξωτικό του, μέχρι να παραλάβει το δέμα! Όταν ετοίμαζε κάποιος το δέμα, ανέβαζε φωτογραφία στη σελίδα, και βέβαια έγινε χαμός με τις προβλέψεις...
Αναλυτικά e-mails πηγαινοερχόταν με άκρα μυστικότητα για να μην αποκαλυφθούν στους παραλήπτες, οι αποστολείς τους και στα ταχυδρομεία οι ουρές έφταναν ως τα πεζοδρόμια.

Εγώ, λοιπόν, είχα να στείλω δέμα σε μια κοπέλα στην Αθήνα, η οποία ασχολείται με πολλές χειροτεχνίες και το αγαπημένο της χρώμα είναι το φούξια.
Έψαξα ντουλάπια, μπαούλα, κουτιά, αποθήκες και βρήκα τα πράγματα που θα μπορούσα να της στείλω.
Τσόχα στο αγαπημένο της χρώμα και άλλα δυο χρώματα, κίτρινο μαλλί felt, διάφορα κουμπιά από το κουτί της γιαγιάς μου, κορδέλες σατέν, χειροποίητα στολιδάκια από γύψο για να τα βάψει και να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει, ένα φούξια μολύβι αστραφτερό και πηνιόσυρμα. Φυσικά έβαλα γλυκά που της αρέσουν, χειροποίητο δώρο μια καρφίτσα από τσόχα και μια χειροποίητη κάρτα.


Όλα αυτά τα συσκεύασα σε ένα κουτί, έφτιαξα και ένα περιτύλιγμα της προκοπής για το ταχυδρομείο και το πήρε η καλή κυρία στα ΕΛ.ΤΑ. να το στείλει στον προορισμό του.


Μετά από μερικές μέρες έφτασε σε μένα το ειδοποιητήριο για να παραλάβω το δικό μου δέμα. Ήρθε Παρασκευή, όμως, κι έπρεπε να περιμένω ατελείωτες ώρες μέχρι τη Δευτέρα που θα πήγαινα να το πάρω. Με καταρρακτώδη βροχή και κρύο πήγα στα ΕΛ.ΤΑ. Δευτέρα πρωί-πρωί και η υπάλληλος μου είπε ότι είχε για μένα αυτό το χαρούμενο πακετάκι, καθώς ήταν τυλιγμένο με χαρτί γεμάτο αγιοβασιλάκια! Άνοιξα το δέμα μου και ενθουσιάστηκα τόσο πολύ. Είχε μέσα ένα σωρό φούντες σε τόσο ωραία χρώματα, washi tapes (που τόοοοσο πολύ μου αρέσουν), νήμα βαμβακερό σε μωβ χρώμα, χαντρούλες, ένα κομμάτι ύφασμα, κουδουνάκια, φελούς από μπουκάλια, χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια, κάρτα με ευχές και ένα κουτί με γλυκά υπερπαραγωγή!


Τώρα, με αυτά που παράλαβα πρέπει να φτιάξω κάτι μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων και οι ιδέες στο μυαλό μου πάνε κι έρχονται...

Η εμπειρία ήταν υπέροχη! Ευχαριστώ πολύ την Άννα που μας ξεσηκώνει και τα κορίτσια που είχαμε πάρε-δώσε

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Fluffy wram necklace, the purple one.

Με αφορμή αυτό το πράσινο μαλλιαρό κολιέ που έφτιαξα πριν λίγο καιρό, μου ζήτησε μια κοπέλα να της φτιάξω ένα μακρύ, σε αποχρώσεις του μωβ. Άρχισα, λοιπόν να ψάχνω μαλλί από μαγαζί σε μαγαζί και τελικά βρήκα στις αποχρώσεις που ήθελα, αλλά να είναι και λίγο παχύ, δηλαδή για βελόνες 6mm. για να γίνει αφράτο.


Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός μωβ με πράσινο, και ξεκίνησα να πλέκω έτσι, αλλά στην πορεία άλλαξα γνώμη και κατέληξα σε μωβ με σκούρο φούξια.
Έπλεξα για κάθε χρώμα τέσσερεις σειρές, να γίνει βαρβάτο. Για το δέσιμο, ήθελα κάτι πιο στυλάτο και πήρα μεταξωτά κορδελάκια σε διάφορες αποχρώσεις μωβ, φούξια και σκούρο πράσινο, κουμπάκι και γυάλινες χαντρούλες. Δέσε - λύσε, ξαναδέσε...


Ένα τέτοιο κολιέ, όμως, δεν μπαίνει σε οποιαδήποτε συσκευασία. Και τότε μου ήρθε η ιδέα! Πήρα ένα λευκό χαρτί, το δίπλωσα και το κόλλησα ωστέ να γίνει ένας μεγάλος φάκελος και να χωράει μέσα το κολιέ.
Βρήκα ένα πατρόν για κέντημα με ένα μεγάλο τριαντάφυλλο και με βάση αυτό, ζωγράφισα πάνω στον φάκελο, το τριαντάφυλλο με τις ξυλομπογιές μου. Δεν ξέρετε πόσο  μου άρεσε! Με το κέντημα μπορεί να μην έχω καλές σχέσεις, αλλά αυτό ήταν αλλιώς.

Οπότε το πακετάκι παραδόθηκε έτσι!