Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Summer dress: One seam. That easy.


Όπως, ίσως, φαντάζστε, έχω μια μεγάλη λίστα με χειροτεχνίες, κατασκευές κι ένα σωρό πράγματα που (κά)ποτε... θα φτιάξω (φαντάζομαι όπως και πολλοί απο εσάς!). Επίσης έχω ένα σωρό υλικά που ...κάποια... στιγμή θα χρησιμοποιήσω.

Ένα από ολα αυτά, λοιπόν, που είχα στο μυαλό μου να φτιάξω εδώ και καιρό ήταν αυτό το φουστάνι - καφτάνι που είδα σ' αυτό το blog.
Είχα αγοράσει κι ένα σωρό μακό υφάσματα από εκείνο το μαγαζί στην Αθήνα που τα πουλάει πάμφθηνα και είπα να ξεκινήσω τα πειράματα με τη ραπτική. Ραπτομηχανή, βέβαια, δεν έχω, αλλά δεν πτοήθηκα.


Εύκολο, λέω, χωρίς κανένα φοβερό πατρόν, δυο ίσια κομμάτια ύφασμα, ελάχιστες ραφές και πήρα το ύφασμα, το δίπλωσα σύμφωνα με την πλέξη του και άρχισα να μετράω... Τόσο οι ώμοι/μανίκια, τόσο το φάρδος του φουστανιού, τόσο το ύψος, βάζω καρφίτσες, σημαδεύω, τρυπώνω, δοκιμάζω... Απογοήτευση...δε μου άρεσε καθόλου επάνω μου, σαν να είχα μπεί σε ένα σακί για πατάτες. Σκέφτομαι ότι μάλλον το έκανα πολύ φαρδύ, οπότε ξαναστρώνω το ύφασμα κάτω, ξαναβάζω σημάδια, ξανακόβω, ξανατρυπώνω και ξαναδοκιμάζω. Τίποτα... χάλι... Καταλήγω στο ότι δε μου πάει το στύλ του φορέματος, οπότε αποφασίζω να αλλάξω πατρόν.

Πριν μερικά χρόνια, είχα φτιάξει αυτήν την πολύ εύκολη μαύρη μπλούζα που είχα δει στο ftiaxto.gr και λέω ευκαιρία είναι να φτιάξω το ίδιο σε φουστάνι!
Ξαναστρώνω το ύφασμα, ξανασημαδεύω, ξανακόβω και ξανατρυπώνω. Ακολούθησα το (πολύ εύκολο πατρόν) και έκανα μόνο μια ραφή στο πλάι.

Η μπλούζα, όμως, είχε έναν ώμο κι εγώ ήθελα και τους δυο. Τον έναν θα τον έκάνα όπως έλεγε το πατρόν, αλλά τον άλλον; Μετά από πολλές δοκιμές επάνω μου, παραμάνες, καρφίτσες, καθρέφτες κ.ά., αποφάσισα αφήσω φαρδιά τιράντα από το ύφασμα της πλάτης και να έρχεται μπροστά.
Έκανα, λοιπόν, μια βαθιά λαιμόκοψη μόνο για την πλάτη.

 Το κόκκινο είναι η ραφή και τα λαχανί είναι τα κοψίματα (πλάτη).

(Το ύφασμα στη φωτό είναι διπλό)

Η αριστερή τιράντα θα γινόταν κόμπος με το μπροστινό ύφασμα και η δεξιά τιράντα θα ερχόταν μπροστά και θα ραβόταν σε ένα σημείο του μπροστινού υφάσματος. Το υπόλοιπο από το μπροστινό κομμάτι το άφησα να πέφτει, να γίνει σχέδιάκι.



Αυτό είναι τελικά το φουστάνι που έβγαλα. Βέβαια στο μοντέλο μου πέφτει λίγο μεγάλο, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα... Στην πλαινή ραφή, λίγο πιο πάνω από τη μέση, έκανα δυο πένσες κάθετες για να "σπάει" λίγο στο μάτι. 


Δυστυχώς, δεν έβγαλα πολλές φωτό κατά τη διαδικασία (είχε και 40 βαθμούς εκείνο το μεσημέρι...) και δεν ξέρω αν το εξήγησα καλά, αλλά ήταν πολύ εύκολο τελικά. Δηλαδή εύκολο από τη στιγμή που κατέληξα στο πατρόν του ftiaxto!
Σας είχα δώσει και μια φωτό sneak peek που το φοράω εγώ στην ανάρτηση με το βραχιόλι και υποσχέθηκα στην Beauty Follower τις οδηγίες!

Το καλό με αυτό το φόρεμα (όπως και όλα τα απλά φορέματα) είναι ότι μπορεί να φορεθεί με πολλούς τρόπους και να αλλάξεις στυλ με τα ανάλογα αξεσουάρ.

Έτσι, με μια ζώνη κάτω από τη μέση, μπορείς να το βάλεις για μια χαλαρή βόλτα στην πόλη, στη δουλειά, για ένα ποτό μια ζεστή καλοκαιρινή νύχτα.


Με μια χαλαρή ζώνη και μια εσάρπα γίνεται πιο μποέμ.


Και με την ζώνη-λάστιχο που σούφρωσα από την ντουλάπα της μαμάς, γίνεται πιο βραδινό.


Άντε, τι κάθεστε, πάρτε μεζούρα, καρφίτσες, ψαλίδι και ξεκινήστε! Δεν μπορεί να μην πειστήκατε ακόμη να το φτιάξετε!

15 σχόλια:

  1. πραγματικά πολύ ωραίο και εύκολο, δεν ξέρω αν θα το έφτιαχνα αλλά αφού είναι χωρίς ραπτομηχανή έχει πιθανότητες! Μου άρεσε πολύ το χρώμα και το σχεδιάκι μπροστά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέσποινα, είναι τόσο εύκολο, που αξίζει να προσπαθήσεις! Είμαι σίγουρη ότι θα βγει μια χαρα

      Διαγραφή
  2. Πάρα πολύ ωραίο, αρκεί να μην έχεις κοιλιά όπως εγώ οπότε θα φαίνεται!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α ναι και εκεί στις δυο πένσες μπορείς να βάλεις και μια ωραία μεγάλη καρφίτσα για ένα πιο ελεγκαντ βραδινό λουκ!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα! Κοίτα κι εγώ έχω κοιλιά, γι αυτό το έχω φορέσει μόνο με τον πρώτο τρόπο! Μην κοιτάς το μοντέλο μου που είναι πετσί και κόκαλο... Δίκιο έχεις για την καρφίτσα στο πλάι, θα το κάνω ;)

      Διαγραφή
  4. Έχω εντυπωσιαστεί! Είναι πολύ καλό! Δεν έχω ιδέα από ράψιμο παρά μόνο πολύ απλά πράγματα! Μπράβο και πάλι μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερινάκι, κι εγώ δεν έχω ιδέα από ράψιμο, αλλά είναι τόοοοοοοσο εύκολο!

      Διαγραφή
  5. Υπέροχο και σαν υφασμα και σαν χρωμα!
    Καλό απόγευμα φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οτι μου άρεσε στο ειχε πει, χι χι
    απλα να προσθέσω οτι μου αρέσει στην πρώτη εκδοχη!
    Φιλια πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 'πιασε το μάτι σου! Εγώ, το φοράω μόνο όπως στην πρώτη εκδοχή (δεν είμαι για τις άλλες δυο, έτσι κι αλλιώς!) Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Το έχω δει και εγώ φορεμένο και πολύ μου άρεσε! Επίσης μου αρέσει και η τρίτη εκδοχή που τονίζει την μέση. Πολλά μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μου αρέσει η τρίτη, είναι η πιο κομψή, αλλά δυστυχώς δεν είναι για μένα...!

      Διαγραφή
  8. ολα τα αρθρα ενα και ενα!!!και το φορεμα τελειο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή